Teknikgubbig

Jag har blivit teknikgubbig. Innan jag berättar mera om min egen teknikgubbighet måste jag nog berätta lite om bakgrunden till begreppet.

För det första vill jag påpeka att jag inte menar att det är något negativt i sig med gubbar, men jag har lånat begreppet teknikgubbig från annat håll och det låter ju lite roligt och beskriver på ett sätt ganska bra vad det handlar om, möjligen genom association till en negativ stereotyp om gubbar. Men häng inte upp er på det.

Jag såg begreppet teknikgubbig i en artikel på tekniksajten idg. Skribenten skrev just att han hade blivit teknikgubbig, och jag har här lånat den rubriken. Jag kände igen mig väldigt väl i det han skrev, och här tänkte jag skriva om mina tankar kring detta.

När jag var ung var jag väldigt intresserad av vetenskap och teknik, vilket så småningom ledde till att jag utbildade mig till civilingenjör. En del i detta intresse var att grotta ner sig i tekniska detaljer. T.ex. tycker jag det är kul att läsa bruksanvisningar, även för apparater jag inte har själv, men skulle vilja ha. Jag har förstått att jag är ganska ensam om denna läggning, men dock inte helt ensam.

När jag studerade till civilingenjör köpte jag den mest avancerade kalkylatorn som fanns då, en Texas Instruments TI-59 (det fanns förstås de som föredrog HP (Hewlett-Packard), men jag hörde till TI-falangen). Den var programmerbar och man kunde spara sina program på små magnetkort. Det fanns en förening för folk som gillade TI-59, och jag gick med i den. Där kunde man få allehanda tips och kunde byta program med varandra. Det var tider det!

20130414-151224.jpg
Bild på en Texas Instruments TI-59. Se även www.ti59.com.

Jag minns hur jag strävade efter att lära mig allt om hur min kära TI-59 fungerade, och ville lära mig alla finesser och knep. Jag minns också hur jag insåg att inte alla tänkte som jag, att det fanns andra som hade avancerade kalkylatorer som inte orkade eller ens ville lära sig allt om sin fantastiska apparat. Hur jag inte alls kunde förstå den inställningen.

Nu förstår jag!

Jag orkar inte själv längre bry mig om att kunna alla detaljer om hur en apparat eller ett datorprogram fungerar. Nu vill jag bara att det ska fungera, och jag orkar bara lära mig det jag verkligen måste kunna. För några år sen kunde jag tycka att det var kul att ta tag i ett problem med datorn hemma, nu känns det oftast som ett trist måste. Det är detta jag menar med att jag har blivit teknikgubbig. På något sätt orkar jag inte längre bry mig om mina tekniska apparater, eller teknik i allmänhet för den delen, så som jag gjorde förr. Jag orkar inte gå på djupet som jag gjorde förr, jag vill inte ens göra det.

Varför har det blivit så här? Det är svårt att veta, men det är antagligen flera faktorer som samverkar. Kanske är det en effekt av åldrandet; när man blir äldre får man nya perspektiv, och har inte heller samma energi. Jag har läst att hormonbalansen i kroppen ändras när man blir äldre, och det kanske också kan påverka.

En annan sak jag har märkt, som kanske är en annan sida av samma mynt, är att ämnen som jag tyckte illa om i skolan nu intresserar mig. När jag gick i skolan tyckte jag illa om flum, som t.ex. samhällsvetenskap, och gillade ämnen där det fanns exakta svar, som matematik och fysik. Nu har det nästan blivit tvärtom. Jag tycker visserligen fortfarande att det är intressant med matematik och fysik, men jag orkar inte längre sätta mig in i krångliga formler. När det gäller fysik är jag mest intresserad av de stora dragen och den världsbild som växer fram ur nya upptäckter, men jag orkar inte sätta mig in i detaljerna eller matematiken som jag kunde göra förr. Samtidigt tycker jag nu att det är väldigt intressant med samhällsfrågor, psykologi, personlighetsteorier och liknande.

Jag kan nog fortfarande grotta ner mig i sånt jag tycker är intressant, men det handlar allt mer sällan om teknik utan om olika aspekter av livet. Jag sörjer inte detta utan gläds åt att det finns nya ämnen att utforska. Jag har gått in i en ny fas i livet, och lär mig mer hela tiden. Kanske är det till och med positivt att jag har blivit teknikgubbig?

CC BY-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

By Sören Posted in Livet

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.