Överblickseffekten

De som känner mig väl vet att jag gillar det mesta som har med rymden att göra, t.ex. rymdfärder, astronomi och science fiction (böcker och filmer) med rymdtema. Därför vill jag i detta inlägg göra reklam för en film som jag fick tips om för något år sedan. Filmen heter “Overview” och är 19 minuter lång. Den handlar om ett fenomen som kallas “The Overview Effect”, vilket innebär den effekt som gör att astronauter som har sett Jorden från rymden ofta får en vördnadsfull känsla för vår planet och dess liv. Jag kommer att kalla denna effekt överblickseffekten i resten av texten. Det låter inte lika bra som på engelska, men jag vill helst ha ett svenskt ord.

Astronaut EVA

Astronaut Bruce McCandless II utför en rymdpromenad den 7 februari 1984

På väggen i familjens arbetsrum hade jag förut tre tavlor med rymdtema (de plockades ner i samband med en ommöblering, och det är egentligen meningen att de ska hängas upp igen, men det har inte blivit av än). Jag köpte tavlorna när jag var på Kennedy Space Center i Florida, USA, 1988, vilket för övrigt är ett väldigt trevligt ställe att besöka för någon som är rymdintresserad. Motiven på tavlorna är en rymdfärja som startar, en astronaut som svävar fritt i rymden med en manöverenhet (MMU) som gör att han kan röra sig fritt utan någon lina ansluten till sitt rymdskepp, och till sist en bild på Jorden, tagen från Apollo 17 på väg mot Månen. De två sista bilderna är riktiga klassiker, och ni kan se dem här i inlägget.

Bilden av Jorden togs den 7 december 1972, och i samband med 40-årsjubiléet av bilden släpptes filmen “Overview” som jag vill göra reklam för här. Jag gillar denna film mycket, och hoppas att jag kan få några andra att upptäcka den.

Jorden sedd från Apollo 17 den 7 december 1972

Jorden sedd från Apollo 17 den 7 december 1972

Överblickseffekten beskrevs först i boken “The Overview Effect” av Frank White 1987, och kan beskrivas som en erfarenhet som förändrar astronauternas syn på vår planet och mänsklighetens plats på planeten. Några vanliga element i effekten är en känsla av vördnad för planeten, en djupgående förståelse för hur allt liv hänger samman och en känsla av ansvar för att ta hand om vår miljö. Jag har inte läst boken, men den finns på min att-läsa-lista.

Filmen “Overview” undersöker detta fenomen genom intervjuer med fem astronauter som har upplevt överblickseffekten. Filmen tar även upp insikter från olika tänkare om vad detta kan betyda för samhället och vårt förhållande till miljön. Mycket tänkvärt!

Så avsätt 19 minuter och se filmen i lugn och ro. Det är den värd.

 

CC BY-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.