Den enkla perioden – om enkelhet i livet

I förrgår, på skärtorsdagen, rakade jag av mig skägget efter fem och ett halvt år som skäggbärare. Jag har funderat på det ett tag, och för någon vecka sedan bestämde jag mig för att det var dags, och att det skulle passa bra att göra det under påsken. Man kan se det som att denna förändring markerar att jag nu går in i en ny period i mitt liv som jag kallar “Den enkla perioden”.

Jag har under de senaste åren funderat en hel del på hur mitt liv ska bli bättre. Inte för att det är direkt dåligt kanske, men jag känner ofta att jag är fast i ekorrhjulet, och dessutom har jag inte lika mycket energi som jag hade förr så det känns viktigt att hushålla med den energi jag har. Därför behövs förändringar. Jag har läst böcker, artiklar och bloggar och har bl.a. kommit fram till att jag behöver leva enklare, och mer fokuserat. Välja bort sånt som inte är så viktigt för mig för att ge utrymme för det som är viktigt.

Min svägerska är hängiven minimalist. Jag har ofta tyckt att det är lite märkligt, och jag brukar tänka att jag är maximalist av naturen. Jag tenderar att samla på mig saker och därför är mitt hem fullt av allehanda bråte. En del av det är bra saker, men mycket är skräp. Även mycket av det som inte är skräp är ändå onödigt. Jag har märkt en tid att det inte längre känns bra att ha alla dessa saker, och att de tar av min energi, så nu har jag börjat tänka att det kan vara vettigt med minimalism trots allt.

För snart ett år sedan dog min kära syster Kerstin av bröstcancer. Även hennes öde har påverkat mig. Dels blev det en påminnelse om att livet är kort, och att man aldrig vet när det tar slut, dels fick det mig att tänka på att det är ganska meningslöst att samla på sig massor av saker, för en dag är man borta och då måste ens släktingar ta hand om allt. Jag vill inte ge dem mer besvär än nödvändigt.

Jag tycker att det moderna livet har hamnat snett på många sätt. Det handlar så mycket om att jobba och prestera, att tjäna mycket pengar så man kan köpa många dyra saker, att köpa villa för flera miljoner, att hela tiden vara upptagen. Så vill inte jag leva, och jag vet att jag inte är ensam om att reagera mot den moderna livsstilen. För att må bra behöver jag mycket fritid, tid med familjen, tid att utforska världen, tid att se film, lyssna på musik, gå på teater, läsa böcker, ägna mig åt mina hobbyer.

Pga allt detta vill jag börja leva ett enklare liv. Jag inspireras av ett koncept, eller attityd kanske, som kallas Frivillig enkelhet. För att markera att jag nu inträder i “Den enkla perioden” rakade jag av skägget i förrgår. Nu tänker jag rensa bland alla mina saker. Jag räknar med att det kommer att ta lång tid innan jag börjar känna mig nöjd, men jag har redan börjat och det känns bra. Jag har också redan börjat välja bort en del aktiviteter, men det kommer att vara en ständigt pågående process resten av livet misstänker jag.

Nu är det ju ändå så att jag gillar teknik i sig och mycket av det som man får med hjälp av tekniken, så jag kommer inte att avstå från alla moderniteter. T.ex. älskar jag att se film och därför vill jag ha en tv eller projektor samt en dvd-spelare, jag älskar att lyssna på musik och vill därför ha en hyfsad musikanläggning, jag har som hobby att fotografera och videofilma (även om jag drar ner kraftigt på det nu) och därför behöver vi en relativt bra kamera och en relativt kraftfull dator i hemmet, min iPhone och min iPad har förändrat mitt liv positivt så dem vill jag inte vara utan. Men det finns mycket annat att rensa bort, och jag måste kanske inte alltid ha de dyraste apparaterna.

Till sist ett par länkar som är värda att läsa.

Citat från inledningen av DN-artikeln:

”Downshifting”, ”slow life”, ”simple life”, ”Voluntary simplicity”, ”frivillig enkelhet”, ”leva enkelt” …benämningarna på olika alternativa sätt att leva skiftar.

En del protesterar mot konsumtionshysterin i västvärlden, tänker på miljön och vill se en mer hållbar ekonomisk utveckling. De ser hotet mot klimatet och den senaste globala finanskrisen med ökad arbetslöshet som tecken på att vi måste förändra vårt sätt att leva.

Andra vill leva mer långsamt utan att behöva undvika det moderna. De protesterar häftigt när kritikerna säger att ingen människa vill återvända till ”grottstadiet”.

Ett är dock gemensamt för dem som vill leva enklare: Det gäller att ta makten över tiden och den egna tillvaron.

Tänkvärt.

CC BY-SA 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

By Sören Posted in Livet

2 comments on “Den enkla perioden – om enkelhet i livet

 1. Hej Sören!

  Vilket tänkvärt inlägg! För två år sedan var jag tvungen att göra mig av med nästan allt jag hade, eftersom jag flyttade och inte hade råd med internationell flyttfirma. En del saker med stort affektionsvärde förvarar jag i föräldrahemmet, men i övrigt reducerades mitt bohag till 23 kg incheckat bagage på flyget. Frihetskänslan!!

  Sockerräkan

  • Hej Sockerräkan!

   Tack för din kommentar. Det låter imponerande att kunna reducera sitt bohag till 23 kg. Så långt skulle jag nog inte klara att gå, men jag kan förstå att det måste vara en stor frihetskänsla att göra det.

   Sören

Kommentera gärna

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.